3 Ocak 2008 Perşembe

.:.:AŞURE:.:.


Yaklaşık on beş gün sonra Aşure Günü. Bilindiği üzere bizim kültürün bugüne özel yapılan ve aşure tatlısı dediğimiz bir tatlısı var. Biz de Aşure Günü gelmeden aşure tatlısının denemesini yapalım dedik. Ortaya bu güzel manzara çıktı. Aynı güzelliği 15 gün sonra burada değil komşularımızla paylaşmak üzere şimdiden aşure gününüzü tebrik ediyorum.

27 yorum:

  1. selam ceylin
    bu yaptığın caiz mi kardeşim ya!!!!

    YanıtlaSil
  2. ^^yeni abla
    Onbeş gün önce yapmam mı?? :)
    Hatırlatmak için başka bir kasd yok inanın.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlıkk Ablacım.. Çok nefis görünüyor.. Afiyet olsun inşallah..

    YanıtlaSil
  4. ^^kubish
    Teşekkür ederim kubişcim. Senin de parmaklarına sağlık. Gel beraber yiyelim.
    Beklerim..

    YanıtlaSil
  5. Köfteler Aşureler Maşallah
    Doğrusu Köftenin üstüne Aşure de iyi gider hani:)
    Umarım sizin ve eşinizin kilo sorununuz yoktur...
    Varsa da bu kadar güzel ve nefis yemeklere mazhar olan kim kilo milo düşünür ki:))
    Laf aramızda sevdiğim tatlılar içerisinde iyi yapılmış bir aşure ön sıralarda yer alır...
    Yiyenlere Afiyet olsun...

    YanıtlaSil
  6. kaşığın da çok şıkmış..ömrü uzun olsun inş.:)

    YanıtlaSil
  7. yemek blogu desek bu fotografların eşliğinde tariflerinin yazılması gerekir, yemek blogu değil desek bu kadar yemek-tatlı fotografı neyin nesi? ben anlamadım bu işi.

    bir de mehmet abi aşurede kaç çeşit ürün kullanılmıştır diye saymış mıdır acaba?

    YanıtlaSil
  8. herkesin hemen ulaşamayacaği türden yemekler yapiyorsun ve üstüne bi de yayinliyosun!caizmi kardeşim ya!.........:)

    YanıtlaSil
  9. ^^mehmetabi
    Aşure bol vitaminli, yağsız ve unsuz bir tatlıdır. Kalorisi az değildir künefe kadar çok da değildir. Hamdolsun kilo problemimiz yok.
    Laf aramızda kalacak emin olabilirsiniz :)

    ^^siyah zambak
    Amin. Eminim oralarda daha güzelleri vardır :)

    ^^Ali Kahya
    "yemek blogu desek bu fotografların eşliğinde tariflerinin yazılması gerekir, yemek blogu değil desek bu kadar yemek-tatlı fotografı neyin nesi?"
    İşte bu yüzden profilinde 'kalıba girmeyen, yolunu kendi çizen bir blog' yazıyor.

    mehmet abiden bu sorunuza cevap yok henüz. Onun da tahminlerini bekliyoruz.

    ^^yeni abla
    Bu konuyu Emir Can
    hocama danışmak lazım. Malum onun ihtisas alanı.

    Rumuzunuz da pek hoşmuş. Eski abla kimdi acaba?

    YanıtlaSil
  10. Ali Beyciğim
    Bu aşuereye giren ürünleri üşendim sayamadım ama tahminen 10 çeşit vardır diyorum:)
    Çünkü daha az olsa aşure olmaz;)
    Sevgi ve selamlar...
    Allah'a emanet olunuz...

    YanıtlaSil
  11. abi arife tarif gerekmezmiş ;)

    YanıtlaSil
  12. aşure günü geldi mi yaa. ohh ne güzel bayılırım ben asureye. çok leziz görünüyor valla bi kaşık alabilir miyim? :))

    YanıtlaSil
  13. bende isterim =)
    yemek tarifi değilmiş ya pardon :D

    YanıtlaSil
  14. Aşûre Nedir?
    Kameri takvimin birinci ayı olan Muharremin onuncu gününe verilen isimdir.

    Aşure nedir, nereden kalmadır?
    Aşure, çeşitli tahıllardan oluşan özel bir tatlı çeşidinin adıdır.

    Rivayete göre Muharrem'in onunda Nuh aleyhisselamın gemisi sulardan kurtularak Cudi dağında karaya çıkmıştır. Bu kurtuluşun şükrü olsun için geminin ambarında kalan tahılları çıkarıp özel bir tatlı yaparak gemi sakinleri aralarında paylaşmışlardır. İşte bu tarihi olayı her yıl on muharremde bir daha hatırlamak niyetiyle aynı tatlı yapılarak eş dost, konu komşu ile yeniden bir kaynaşma ve hediyeleşme vesilesi yapılmaktadır. Böylece hem komşular arasında sevgi ve saygının gelişmesine sebep olmakta hem de tarihte yaşanmış tufan hadisesi ve karaya çıkış olayının mesajı bir daha zihinlerde canlanmaktadır. Aşure tatlısı bu özellik ve güzelliğinden dolayı asırlar boyu varlığını sürdürmüştür.

    On muharrem Aşure gününde oruç tutmak nedir, kaç gün oruç tutulmalıdır?

    Kısaca ifade edecek olursak diyebiliriz ki, on muharremde oruç tutan sevap alır, tutmayan da günaha girmez. Ayrıca oruç tutanlar tek oruçla kalırsa tek sevapla kalmış olur, yanına bir oruç daha ekleyerek orucu çiftlerse çift sevap almış olur. Tek sevaptan elbette çift sevap daha güzeldir. Bu sebeple deniyor ki, Aşure gününde oruç tutacak olanlar Aşure orucunu tek bırakmayıp ya önüne yahut da arkasına bir oruç daha ekleyerek çift oruç tutsalar sevabı da çiftlemiş, daha güzelini yapmış olurlar...

    AŞURE TARİFİ:

    MALZEMELER;

    1,5 su bardağı aşurelik buğday
    yarım su bardağı nohut
    yarım su bardağı kurufasulye
    yarım su bardağı bakla
    yarım su bardağı kuru üzüm
    10-15 adet kuru kayısı
    1 su bardağı fıstık
    7-8 adet kuru incir
    1 adet elma
    Veya evde ne bulursanız:)
    2 su bardağı şeker
    1 su bardağı pekmez
    1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
    tarçın
    YAPILIŞI;

    Nohut ve kuru fasulyeyi baklayı 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
    Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
    Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkayın. Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile 10-15 dakika kadar kaynatın.
    Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse yeterince kaynamış su ilave edin.
    Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya başlayınca şekerini pekmezini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirdiniz. 10-15 dakika kadar daha kaynatın.
    Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları, incirleri ve fıstıkları ilave edin. (Bir çimdik tuz katın ve karıştırın. koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığınışasta ilave edebilirler)
    Tarçın ve cevizi,fındığı servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.
    Afiyet olsun

    Muharrem ayınız ve Aşure gününüz mübarek olsun...

    YanıtlaSil
  15. kaynak mehmet abi?

    YanıtlaSil
  16. Bu sahte cenkunal da kimdir?Benim yokluğumdan istifadeyle ortalığa çıkıyor?
    Tiz kellesi vurula.
    Hakiki Tosun Paşa (pardon Cenk Unal) benim!

    YanıtlaSil
  17. Bu sahte cenkunal da kimdir?Benim yokluğumdan istifadeyle ortalığa çıkıyor?
    Tiz kellesi vurula.
    Hakiki Tosun Paşa (pardon Cenk Unal) benim!

    YanıtlaSil
  18. Yine mi ortaya çıktı Bu sahte Cenk Ünal?
    Geçmişte bir çıktı ve Blog açtı ama açtığına açacağına bin pişman edildi neye uğradığını anlayamadan ortadan kayboldu:)
    Şimdi niye oretaya çıktı anlamadım?
    Hakiki Cenk Unal ile Sahteyi nasıl ayıracağız ki?
    Kaynak filan deyince hakikiyi çağrıştırıyor;)
    Ancak gerçekle hakikiyi ayırmak için Hakiki, Öz ve Gerçek Cenk Unal bize yardımcı olabilir...
    Rabbim taklidlerden hepimizi muhafaza etsin...

    YanıtlaSil
  19. ^^mehmetabi
    ben de üşendim sayamadım.

    ^^ali kahya
    arif olmayanlar için bi tarif alabiliriz ali bey. Buyrun..

    ^^aqua
    Bugün geldi henüz :) Yeni aşuremiz ocakta pişiyor ... Bi kaşıkla kurtulamazsın. O kase bitecek!

    ^^servet
    artık tarifi de oldu..

    ^^mehmetabi
    tarif için teşekkürler mehmet abi. ceviz koyunca kararıyor demişsin. peki pekmez koyunca zaten kararmıyor mu?? aydınlatırsanız memnun olacağız.

    ^^sahte cenk ünal
    bloğumu acilen terk et!

    ^^cenk ünal
    ortalıktan yok olmayın cenk abi. İstermisiniz bir de sahte tosun paşa çıksın..

    ^^mehmetabi
    Şubemiz yoktur. Taklitlerimizden sakınınız :)

    Aşure günümüz mübarek olsun efendim.

    YanıtlaSil
  20. Bugün Aşure Günü
    Tekrar hayırlı ve mübarek olsun...
    Memnuniyetle açıklamya çalışayım:
    Ölçülü konan Pekmez aşureyi belki hafifce pembeleştirir ama,aşureye hem lezzet verir hem tadını çok güzel yapar hem de besleyici kan yapıcı hale getirir:)
    Cevizi sıcak aşurenin tenceresine atarsanız fıtri rengini karartabilir siyahımsı yapar:(
    En güzeli cevizi de servis yaparken üste koymak:(
    Afiyet olsun:((
    Allah kabul etsin...
    Selamlar

    YanıtlaSil
  21. Bugün Aşure Günü
    Tekrar hayırlı ve mübarek olsun...
    Memnuniyetle açıklamya çalışayım:
    Ölçülü konan Pekmez aşureyi belki hafifce pembeleştirir ama,aşureye hem lezzet verir hem tadını çok güzel yapar hem de besleyici kan yapıcı hale getirir:)
    Cevizi sıcak aşurenin tenceresine atarsanız fıtri rengini karartabilir siyahımsı yapar:(
    En güzeli cevizi de servis yaparken üste koymak:))
    Afiyet olsun:))
    Allah kabul etsin...
    Selamlar

    YanıtlaSil
  22. cenk ünal çoğu yerde blogger girişi yapmadan yorum yazıyor. bazı yerlerde de C.Ü. diya yorumları oluyor. kanaatimce sahtelerden korunmanın en kolay yolu blogger girişi yapmak. hatta mehmet abiye de blogu olmasa da blogger hesabı açmasını tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  23. Blogger hesabım var Ali Bey
    Kullanayım artık
    Taklidlerden korunmak için tedbir lazım haklısınız
    Mehmetabi

    YanıtlaSil
  24. mehmet abi, bu tarifleri yardım alarak mı yazıyorsunuz? yoksa hakikaten bu kadar bilgili misiniz mutfak konusunda?

    YanıtlaSil
  25. ^^mehmetabi
    aydınlattığınız için teşekkür ederim mehmetabi.

    ^^ali kahya
    tavsiyelerinize takılıyorum. Ay pardom katılıyorum :)

    ^^mehmetabi
    sizin profil uygun değilmiş ama :)

    ^^ebruli
    bunu ben de merak ediyorum ebruli. Her başarılı erkeğin ardında hamarat bir hanım vardır..
    hanımların da takip ettiği yemek siteleri olabilir değil mi..

    YanıtlaSil
  26. Blogun olmayınca; sadece blog hesabın olunca Google profili uygun görmüyor zahir:))

    YanıtlaSil
  27. Muhterem Ebruli
    Sorduğun suale şimdi ne desem?
    Yardım alıyor mu desem kopya çekiyorum mu desem:)
    Söylenen her şey doğru olmalı;
    Ama her doğruyu her yerde söylemek te doğru değildir;)
    Ceylin Hanım Kardeşimin söylediği de doğru sayılır:)
    Hamarat bir hanımın arkasında başarılı bir erkek vardır Pardon:) Her başarılı erkeğin arkasında hamarat bir hanım vardır filan...

    Evliliğinin ilk günlerinde eşine pilav yapmada: suyunun ölçüsünü, yağının miktarını, dinlendirme süresini belirlemede yardımcı olan ve çiğköfte başta olma üzere birçok yemek yapma tekniklerini öğreten ve şimdi pek birşeye karışmayan biri ne desin şimdi size;))
    Artık siz karar veriniz...
    Arife'lere tarif gerekmezz:))
    Selamlar

    YanıtlaSil